Palenie grilla jest w Polsce bardzo popularną formą spędzania wolnego czasu. Warto jednak przed podpaleniem grilla zastanowić się nad tym, jak zdrowo przyrządzić na nim jedzeniem. Poza samym faktem, co kładzie się na ruszt, trzeba także wziąć pod uwagę, w jaki sposób podpala się grilla i czym się pali. Bardzo istotne dla przyrządzanych potraw jest to, jakiej jakości węgla się użyje. Powinien to być wysokiej klasy, czysty węgiel, który będzie posiadał jak najmniej szkodliwych substancji. Należy zadbać o to, by był suchy, gdyż węgiel, który jest lekko wilgotny, ale nie na tyle, by się nie palić, nie powinien być wykorzystywany właśnie ze względu na wzmożone wydzielanie się szkodliwych dla człowieka substancji, które później dostają się do jedzenia. Istotne jest także to, czy podpałka do grilla będzie odpowiednia.
Podpałka do grilla – jakiej użyć?
Na rynku dostępnych jest wiele podpałek, takich jak podpałka z wełny drzewnej LUX FIRE lub biopodpałka Flambit. Jest także wiele innych firm, które produkują podpałki, bazując na zróżnicowanych surowcach. To właśnie surowce, których użyto do produkcji podpałki, wpływają w największym stopniu na jej jakość. Należy definitywnie unikać podpałek, które mają w sobie bardzo dużo substancji niewiadomego pochodzenia.
Najlepiej jest bazować na najprostszych podpałkach, które wyprodukowane zostały z naturalnych surowców z jak najmniejszym dodatkiem syntetycznych i sztucznych dodatków. Takie dodatki mogą bardzo mocno szkodzić zdrowiu, co będzie widoczne co prawda przy regularnym stosowaniu, ale lepiej wdrożyć prewencję w tej kwestii. Obecność sztucznych dodatków w podpałce można wyczuć między innymi po zapachu, który na pierwszy rzut oka pachnie silnymi chemikaliami.
Często takie podpałki są bardzo skuteczne i o wiele łatwiej podpalić nimi grilla, jednak w dłuższej perspektywie są o wiele mniej zdrowe, a wręcz mocno szkodliwe zarówno dla zdrowia, jak i środowiska.
[…] zobacz również Jak zdrowo palić grilla? […]
[…] zobacz również Jak zdrowo palić grilla? […]
[…] zobacz również Jak zdrowo palić grilla? […]