Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki.

Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki.

Promocja i Reklama

Każdy z nas wie jak wygląda i smakuje espresso czy latte macchiato. Na świecie istnieje jednak wiele innych smaków kaw, o których wielu z nas nie ma pojęcia. Różnią się od siebie przede wszystkim stopniem nasycenia, typem wypalania oraz smakiem. Dzieje się tak, ponieważ są wytwarzane w różny sposób z różnorodnych ziaren kawy. Jakie różnice można więc dostrzec pomiędzy znanymi kawami, a tymi mniej popularnymi? Która z kaw świata jest najlepsza?

Espresso, latte i flat white to najbardziej znane rodzaje kaw na świecie. Espresso to mała porcja kawy o pojemności około 30 ml, która wyróżnia się ogromną intensywnością i wyrazistością smaku. Czas ekstrakcji kawy w ekspresie wynosi 25 sekund, a temperatura wody użytej do produkcji powinna wahać się od 88 do 92 stopni Celsjusza. Latte Macchiato natomiast to gorące spienione mleko z kawą. Wyróżniającą cechą są trzy warstwy: mleka, kawy i pianki. Najczęściej podaje się je w przezroczystej szklance, aby charakterystyczna budowa była jak najlepiej widoczna. Natomiast flat white to kawa, która nie odróżnia się szczególnie od latte macchiato. Jedyną różnicą jest fakt, że przygotowuje się ją poprzez odwrotne mieszanie takich samych proporcji.

Co wyróżnia mniej znane rodzaje kaw?

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że istnieją inne rodzaje kaw niż wyżej wymienione. Jak mówi specjalista z firmy meinlcoffee.com: „Takie napoje jak ristretto czy lungo mogą zaskoczyć nawet największych smakoszy kawy. Kawa ristretto to tak naprawdę mniejsza wersja espresso, którą przygotowuje się w taki sam sposób jednak z mniejszej ilości wody, czyli 15 ml.” Kawa Lungo z kolei to całkowite przeciwieństwo ristretto. Co prawda jest również oparta na bazie espresso, ale jest o wiele większa. Lungo przygotowuje się poprzez dłuższe zaparzanie około 60 ml wody, dzięki czemu kawa jest delikatniejsza. Nie należy jej jednak mylić z americano, do którego dolewa się gorącej wody. Kawa mocca natomiast to pewna interpretacja kawy latte. Do espresso, oprócz gorącego mleka, dodaje się czekolady w postaci proszku lub syropu, a na wierzch kładzie się bitą śmietanę. Pewną wariacją kaw tradycyjnych, są także kawy przeznaczone wyłącznie dla dorosłych. Niektóre z nich zawierają małą dawkę słabego alkoholu, ale niekiedy dodaje się mocnego trunku. Przykładowo kawa po irlandzku, czyli irish coffee, jest produkowana na bazie espresso, do którego dodaje się podgrzane whiskey, brązowy cukier oraz bitą śmietanę na wierzch. Kawa po irlandzku wyróżnia się także sposobem podania, gdyż najczęściej jest ona serwowana w kieliszku od piwa, dzięki czemu przypomina ona właśnie ten napój.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

11 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki. […]

trackback

[…] zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki. […]

trackback

[…] zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki. […]

trackback

[…] zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki. […]

trackback

[…] zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki. […]

trackback

[…] zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki. […]

trackback

[…] zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki. […]

trackback

[…] zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki. […]

trackback

[…] zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki. […]

trackback

[…] zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki. […]

trackback

[…] zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki. […]