Podczas urządzania wszystkich pomieszczeń w domu powinniśmy kierować się zasadą nie tylko dobrego smaku, ale także funkcjonalności. Tylko takie połączenie pozwoli uzyskać wnętrza, w których będziemy chętnie spędzali czas. Warto wyposażyć mieszkanie w praktyczne akcesoria, które stylistycznie również będą tworzyć jedną, spójną całość. Jak to osiągnąć?
Zestawy barmańskie – praktyczne akcesorium do każdej kuchni
Zestawy barmańskie najczęściej kojarzą nam się z akcesoriami wykorzystywanymi w barach lub pubach. Tymczasem mogą świetnie sprawdzić się nie tylko do domowego przygotowywania drinków, ale także do przyrządzania niektórych potraw w kuchni.
Zestawy barmańskie świetnie sprawdzają się podczas mieszania różnorodnych składników, co zapobiega tworzeniu się grudek w niektórych daniach. Ponadto z ich pomocą można oddzielić elementy stałe od płynnych.
Zestawy barmańskie najczęściej składają się z kilku elementów. Zazwyczaj są to: kubek typu shaker, szczypce do lodu, filtr (sitko), tłuczek barmański (tzw. muddler), nalewak, miarka w formie kieliszka, łyżka barmańska, otwieracz, wiaderko do lodu, a także korkociąg. Akcesoria tego typu najczęściej wyprodukowane są ze stali nierdzewnej. Zestawy barmańskie to także idealny pretekst do przygotowywania zdrowych, niekoniecznie alkoholowych drinków.
Przybory kuchenne – co powinno znaleźć się w każdej kuchni?
Przybory kuchenne mają za zadanie przede wszystkim ułatwić i usprawnić wykonywanie poszczególnych zadań w kuchni. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby zatroszczyć się o to, by były to stylowe dodatki, pasujące charakterem do wystroju pomieszczenia.
Przybory kuchenne to między innymi drewniane akcesoria, takie jak łyżki do mieszkania dań, szpatułki do smażenia, tłuczek, łyżka do miodu czy też gałka do ucierania. Producenci oferują różnego typu zestawy, dzięki czemu mamy pewność, że wszystkie elementy będą doskonale ze sobą współgrały.
Przybory kuchenne to także deski do krojenia. Ciekawym rozwiązaniem są modele z szufladką, które ułatwiają sprzątanie i wyrzucanie resztek pozostałych po krojeniu.